zaterdag 1 juni 2013

Spin Doctors - If The River Was Whiskey (2013)


Op basis van het genre (want dit is toch echt blues) en de band is "Ïf the River Was Whiskey" van Spin Doctors op voorhand een verrassende en interessante release. Waar Spin Doctors vooral een rockband is en grote bekendheid verwierven met hits als "Jimmy Olson Blues", "Little Miss Can't Be Wrong" en natuurlijk "Two Princes", komen de heren met "If the River Was Whiskey" gewoon met een rasecht bluesalbum. Eerdergenoemde nummers komen van het debuutalbum "Pocket Full of Kryptonite" en dat is een van mijn favoriete albums van de jaren negentig. Niet alleen vanwege de bekende nummers, maar juist door het geheel, waar je toch al flarden van de blues kunt horen. "Pocket Full of Kryptonite" bestond in 2012 twintig jaar en tijdens hun concert in De Boerderij te Zoetermeer speelde ze het album integraal. Tijdens de toegift onthulde zanger Chris Barron dat Spin Doctors in hun begindagen eigenlijk een bluesband was die geld bij elkaar sprokkelde door op te treden in kleine blueskroegjes.

Die sfeer komt heel mooi tot uiting op "If the River Was Whiskey". Het album bevat louter eigen composities. Geen covers en dat siert Spin Doctors. Het geluid is herkenbaar als Spin Doctors, maar het is ook overduidelijk blues. Je hoort af en toe de bekende bluesthema's voorbijkomen, zowel tekstueel als muzikaal, maar het doet nergens oubollig aan en het riekt ook niet naar een kopieertrucje. Met name gitarist Eric Schenkmann laat in zijn solo's horen dat hij inventief is en die doen dan ook regelmatig licht psychedelisch aan. Samen met de stuwende ritmesectie zorgt dit voor een lekkere flow door het gehele album en voelt het aan als een muzikale trip.

"If the River Was Whiskey" laat een gevarieerd bluesgeluid horen. Van groovend en funky, naar vormen van boogie en uiteraard komen ook de nodige slowblues nummers voorbij. Opener "Some Other Man Instead" zet direct te toon met venijnige teksten en een swingend en stuwend bluesgeluid. De stem van Chris Barron leent zich uitstekend voor de blues en tegelijkertijd herken je direct de stem van megahit "Two Princes" uit het begin van de jaren negentig. "Scotch and Water Blues" is een traditioneel klinkende slowblues met mooi intens gitaarspel van Schenkmann en vind ik een van de hoogtepunten van dit album. 

Met "If the River Was Whiskey" keren Spin Doctors terug naar hun roots. De heren weten duidelijk hoe de blues gespeeld moet worden, en daarnaast is het spelplezier hoorbaar. Ik ben dan ook zeer positief verrast door dit album. Uiteindelijk moet je toch afwachten hoe een doorgewinterde rockband het er vanaf gaat brengen binnen het bluesgenre, waar de lat toch behoorlijk hoog ligt gezien de rijke geschiedenis van de blues. Wat dat betreft vind ik "If the River Was Whiskey" nu al een van de betere releases van 2013. Spin Doctors slaan met "If the River Was Whiskey" een nieuwe weg in en geven een impuls aan hun carrière. Van mij mogen ze zo doorgaan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten